PRZYGODY KULINARNE

PRZYGODY KULINARNE

Kaszuby Północne to bogactwo tradycji kulinarnych. Choć ostatnimi czasy trochę zapomniane, szczęśliwie lokalne i tradycyjne potrawy znów wychodzą z zakamarków domowych kaszubskich kuchni i wracają do łask.

Coraz częściej restauracje sprzedają gotowe tradycyjne wyroby mięsne takie jak: smalec z gęsi, léberka (wątrobianka), blutka (czarny salceson), zylc (galaretka z nóżek) czy wòrszta – kaszubska kiełbasa. Bliskość morza zaowocowała bogatym menu rybnym, spróbuj: pasztetu lub wątróbki z dorsza, węgorza wędzonego po kaszubsku, hylynga opiekanego z cebulą czyli śledzia po kaszubsku. Na pomorskie stoły też wraca gęsina m.in. w postaci wędzonej piersi z gęsi bądź okrasy (òbòna).

Po posiłku warto zapytać o piwa regionalne (zapytaj nas czego warto spróbować), lub o nalewki z żurawiny, kaszubski miód pitny lub nalewkę bursztynową (koniecznie z bursztynu zbieranego przy pełni księżyca ;).

Na deser koniecznie spróbuj kaszëbskô malënę – czyli truskawkę z lokalnych upraw.

Życzymy pysznego odkrywania kuchni Północnych Kaszub, zawsze chętnie pomożemy w poszukiwaniach lokalnych smaków.